skip to Main Content
Inloggning endast för admin:

Geologipaddling till Brattön

Den 12:e maj samlades 12 tappra kanotister vid Lökebergs badplats för en geologipaddling till Brattön.

Vi paddlade mot och runt ön, stannade till och tittade på spännande geologiska formationer, som vår geolog Jens berättade om. Dagen var blåsig, så det var svårt att samla ihop oss så att alla hörde, men vi hittade ändå lite lä här och där.

Nedan syns exempel på häftiga klippor som man endast ser från havet, finns att beskåda runt både Brattön och Älgön. Eftersom bergarterna är näringsrika finns det mycket växtlighet uppe på ön, så man ser inte mycket av bergarterna uppifrån. Men det är häftigt nog att se från havet. Vi paddlade även förbi ett stråk av diabas, men där blåste det för mycket för att man skulle kunna sitta still och fotografera. Ibland får man paddla på liksom!

Iland

Vinden tog i allt mer, och ett oplanerat regnväder kom över oss. Rätt frusna gick vi iland på Brattön och letade efter en plats där vi kunde fika utan att kyla ned oss ytterligare. Så glada vi blev när vi hittade en liten sjöbod/väntkur vid färjestoppet, som signalerade ”välkommen in”. Den lilla stugan rymde precis 12 personer, och vi slog oss tacksamt ned för att fika och värma oss.

Vi beslöt att inte gå upp på Brattöns topp. De flesta var frusna och ville inte ta av torrdräkterna, den branta stigen upp till toppen kan dessutom vara rätt så hal, då den är jordbaserad, så vi ville inte riskera att någon halkade.

Så efter att vi ätit vår medhavda mat, klev vi i kajakerna för att paddla hemåt. Finns inget foto på detta, då händerna hölls i värmande fickor så länge det gick. Vi fick dock en mysig tur ändå, och halvvägs hem till Lökeberg mojnade vinden, solen kom fram, och frusna själar tinade upp till ett vackert avslut.

Vi vill absolut göra om turen fler gånger, och prickar man in bättre väder är det inga problem att knata upp på toppen. Kan varmt rekommendera boken ” Strövtåg på Bohusläns sockertopp”, som finns på flera bibliotek kring Kungälv åtminstone. Den beskriver både geologi, biologi och lite mänsklig historia från Älgön och Brattön.  På wikipedia finns såklart också lite info.

Paddlade gjorde Bertil, Lennart, Annica, Thomas, Cia, Lena, Carina, Christina, Annika, Brigitte, Kristina, Göran, Paula och Jens

Vid pennan: Paula Olofsson

 

 

 

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top