skip to Main Content
Inloggning endast för admin:

Fågelskådarpaddling med bas Dannemark

Dag 1

Fredagen den 31 maj samlades en grupp paddlare på Heestrand för att sjösätta kajakerna inför helgens fågelskådelpaddling. I buskarna sjöng ärtsångaren sin sång och den arten hade deltagarna chans att höra vid fler tillfällen under helgen. Några deltagare anslöt senare på kvällen och några på lördag morgon. Paddelturen över till Dannemark var kort och vi satte upp våra tält på gräs och klippor på den norra stranden. På plats kunde vi höra ängspiplärkan som blev lite av turens signaturfågel. Vi hoppas att många av deltagarna kommer ihåg den till kommande paddelturer eftersom den ofta hörs på öarna längs kusten.
Väderleksrapporten hade varnat för åska för fredagkvällen, och söderut längs kusten dundrade det på rätt bra, men vi hade valt rätt plats och fick en mycket fin kväll vid brasan. Några rundade Dannemark som kvällstur, och några paddlade ut till Saltskär och njöt av kvällssolen därifrån.Några blixtar och regn kunde vi senare på natten uppleva inifrån våra tält.

Dag 2

På lördagmorgonen blev det frukost och bad och en liten promenad till sydsidan, Hämplingen gjorde återkommande besök vid vår lägerplats, i full fart och med sitt mjuka lite rullande läte. Målet för dagen var att besöka Lilla Hamburgö för en fågelpromenad för att sedan paddla norrut mot Hamburgsund för vidare hemfärd genom sundet tillbaka mot Dannemark där vi hade lämnat tälten. På Lilla Hamburgö var fågellivet lite dämpat, men ängspiplärkan utförde ändå sin sångflykt över våra huvuden och en korp flaxade lite olycksbådande över oss. Lunchen avslutades i all hast när en regnskur drog in. Jag önskar att jag hade övat mig mer i konsten att snabbt komma i kajaken med en kaffekopp i handen.
Turen fortsatte enligt plan trots skuren, men det dröjde inte länge innan vi insåg att åskan snart skulle vara över oss och vi vände tillbaka. Lunchplatsen återanvändes nu som regn och åskskydd under tarp och sten. Många hagelkorn och regndroppar och någon timme senare paddlade vi tillbaka mot Dannemark, men vi tog en liten avstickare in på insidan av Hamburgö och fick fler arter till vår lista. Gransångaren var en av fåglarna som utmärkte sig här. Kvällen blev återigen fantastisk med god mat, trevligt sällskap och brasa. Några nyttjade kikaren för att spana på kornas framfart på Ulön. På deltagarnas uppmaning fick alla sig en fågel tillskriven som de kan spana efter framöver.
Solen gick ner under vår uppsikt från öns sydsida,

Dag 3

Söndag och sol. Vi tog en lugn morgon med bad och frukostmys. Vid 10 var vi färdigpackade och drog rakt västerut i finvädret. Ute vid Saltskär skådades säl, och vi snirklade de öar vi passerade men höll ut ordentligt för fågelskyddet. När vi hade kommit till Flatskär söder om Dannemark började molnen återigen hopa sig och det blev bra att ha nära till Heestrand för lunch och hemresa.
Tack alla som ville komma med och fågelskåda!
Hälsningar Emma Schwarzmayr och Anna Östlund

Krysslista:

30 totalt: Knölsvan, gök, kanadagås, strandskata, hussvala, Ladusvala, fisktärna, silltrut, ejder, ängspiplärka, Ärtsångare, stenskvätta, kaja, häger, Sädesärla, Större strandpipare, Koltrast, Hämpling, rödbena, törnsångare, nattskärra, lövsångare, Gransångare, tornseglare, Korp, Havstrut, fiskmås, tobisgrissla,  gråsparv.
Sedan mink, kor, mufflonfår och säl. Makaonfjäril

 

Vi som paddlade var: Karin, Cornelia, Veronica, Karina, Claes, Lotta, Bert, Ylva, Åsa, Jette, Ingvar, Sanna, Helene, Emma och Anna

Annas bilder

Emmas bilder

 

Åsas bild

 

Karins bilder

 

Jettes film & bilder

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top