skip to Main Content
Inloggning endast för admin:

Sjöar i norra Bohuslän

Insjöpaddling brukar ibland inte locka våra medlemmar så mycket, men den här gruppen blev snabbt populär och drabbades heller inte av ett enda avhopp!  Inger hade planerat turen sjöar i norra Bohuslän noga, varit på plats och rekat och resultatet blev en helt suverän paddling, mycket annorlunda än det vi brukar uppleva på våra turer.

Runt Flötemarksön

Vi samlades i Flötemarken lördag morgon och hamnade i lätt kalabalik när vi vi stod mitt i en älgjakt där kon och kalven sprang för livet och hunden efter dem.  Älgen var erfaren och kastade sig i sjön och simmade ifrån dem. Ingen jaktlycka denna gång ;-)

Lite grått, stillhet, höstfärger, storslaget. Bara att njuta från första paddeltag. Vassen hade gulnat i takt med lövträden, naturen bjöd oss på vackra och storslagna vyer och sakta tog vi till vårt lunchstopp. Där skrattades det och maten avnjöts.  Det var precis så trevligt som man önskar att det ska bli när man anmäler sig en tur med Tjörns Kajakklubb.

Turen gick runt Flötemarksön, och det blev en härligt varierad tur. Ibland stora vyer över sjön följda av vasspassager, som då och då bjöd på strömmande vatten. Vid något tillfälle så strömmande att vi fick bära över, vilket resulterade i en perfekt fikapaus.

Ett tillbud blev det  i det strömmande vattnet. Lite övermodigt tänkte Pernilla köra om Annika i den trånga passagen. Det resulterade i ett bad som Pernilla redde ut riktigt fint. Frisyren klarade sig och riktigt snabbt hoppade hon upp som en cowboy på kajaken igen och kunde paddla vidare.  Snyggt!

Nästa person i passagen fastnade också lite på tvären och krängde sig runt genom att bli trädkramare och streta emot kraften från vattnet. Men det gick!  Därefter hade vi andra smygkikat och kunde glida igenom utan fadäser, mycket tack vare att Sven pedagogiskt placerade sig på andra sidan och hejade på med goda råd om vart man skulle ligga.  Rolig utmaning för oss alla!

Parkering och boende

Turen var 10-12 kilometer. Bilarna ställde vi på Vildmarkscamp vilket var helt perfekt när vi kom tillbaka. Inger hade såklart stämt av med ägaren att det var ok innan.

Bodde gjorde vi på Bullarebygdens camping där Inger bokat stugor. Fräscha och fina! Lördagskvällen bjöd på bastubad med uppfriskande dopp i sjön innan vi gick iväg till Jacks Place, en restaurang i amerikansk 50-tals Diner-stil med en autentisk jukebox. Skön personal som snabbt fixade fram bord och stolar när det blev trångt. Vi trodde det kanske skulle vara en övergiven sylta mitt i ingenmansland men det var knökfullt och gemytligt.

Bolsjöarna

Söndagen började med ett besök till Älgfallet. Älgarna lyste med sin frånvaro men klart närvarande var det mäktiga vattenfall som vi beskådade både från svenska sidan (uppifrån) och från norska sidan (nedifrån). Vi mötte några andra turister som blev imponerade av vår bilkortege med kajakerna på taket.

Färden fortsatte till Ranebo och till Nedre Bolsjön som är utformad som en stjärna och vi utforskade inte alla spetsarna men några blev det. Inger guidade oss och berättade om alla Bäverhyddor som finns runt sjön. Det var imponerande att se eftersom hyddorna är ganska stora och bävrarna fyller på med små stockar och större pinnar och annat bråte. Bävrarna kan på det viset även reglera vattenströmningen eftersom vattennivån ändras i sjön. Bävrarna har alltid sin ingång under vattnet vilket vi nog inte alla kände till .

Under en åskådning av en hydda svävade en stor kungsörn ovanför oss. Att vi kände igen den som kungsörn beror på de stora vita fläckarna under vingarna, en mäktigt syn för oss att ha bäverhyddan intill och en stor Kungsörn ovanför.

Vårt lunchstopp blev på historisk mark mellan Nedre Bolsjön och Övre Bolsjön. Återigen berättade Inger berättade intressanta historier om området.

Söndagens tur bjöd på solsken och efter lunchstoppet var nästan alla nöjda och styrde tillbaka till isättningsplatsen. Annika och Inger fortsatte för att utforska norra delen av stjärnspetsen.

Vi kom iland och hann lasta på precis innan regnet kom. Totalt hade vi två härliga och spännande dagar med trevlig sällskap.

Stort och varmt tack till Inger som verkligen ordnat en annorlunda paddlinghelg. Fint uttänkt och alltid påläst och kan ge ”det lilla extra”.

Paddlade gjorde Christel, Veronica, Erika, Annika, Pernilla, Jette, Anna-Carin, Sven, Jari, Turid, Elisabeth, Birger och Inger

Vid pennan Jette & Elisabeth

Våra bilder

Pernillas

Jaris

Jettes

Annikas

Turids

Elisabeths

Lussebulle sitter alltid rätt

 

Kungsörnen

Svens bild

 

Bilder på Älgafallet

 

This Post Has 2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top