skip to Main Content
Inloggning endast för admin:

Paddlingsdagen i Nösund som blev två dagar

Lördag

Efter en väldigt fin väderprognos för lördagen där det utlovades sol och lagom med vind, började dagen istället med… snö, lite snö, men dock snö. Kallt var det också på morgonen, -12C men det jämnade ut sig till -4C vid tiden. Vi skulle träffas klockan 10. Alla sex dök upp i Nösund i tid och allt men sedan blev det röstning. Tre beslutade att det visst gick att paddla i kyla och blåst, och fyra (vänta nu… lurigt med matte…) att vackertväderpaddling dagen efter var bättre.

Sagt och gjort, Göran, Göran och jag gav oss ut med endast en liten isbrytning ut ur norra hamnen i Nösund.

Det blåste lite lagom på vägen ut mot Annie, linjefärjan som går mellan Lyresten och Lyrön.

 

Vi tajmade in paddlingen bra så det blev en kort paus medan Annie åkte sin säkert 3 minut långa resa fram-och-tillbaka innan vi drog vidare.

 

Vi fortsatte öster ut mot Valön i god vind och vackert väder.

 

Planen var att runda Valön på den östra sidan och det finns en fin liten rutt man kan paddla in igenom (väldigt bra paus-väg om det blåser från öster för där är alltid lugnt) men där var det klart is-stopp.

 

Vi kom inte så långt som ända till norra delen av Valön för en bit innan låg isen om något än tjockare så vi beslöt att paddla tillbaka samma väg och stanna till vid en vik som ligger perfekt i lä när det blåser från öster.

 

Väl i solgass och lä blev det en bit mat och sedan efterrätt, som sig bör. Det är så man ska ha det när man har det som sämst helt enkelt.

 

Mätta och belåtna bar det sedan av mot Lyröns södra del. Solen sken och vi hade vinden i ryggen så vi fick go fart.

Jag passade på att berätta för Göran och Göran att vid Lyröns södra spets kan det vara lite lurigt med stora vågor och gammal sjö så det blev något av ett platt fall när vi väl kom dit, för där var det precis stilla, tvärt emot vad man kallar höga vågor faktiskt.

Här tar paddelbilderna slut från lördagen för när vi rundade Lyr så fick vi minst 11 m/s och säkerligen 17 m/s i byarna i direkt motvind. Extremt go paddling men vi körde hela vägen till Nösund utan stopp.

Söndag

Så blev det söndag och vackertväderpaddla dök upp i Nösund igen. Maria, Anders och Björn. Det hade varit rysligt kallt (minst -14C) under natten och det såg ut att ligga en tunn is ut mot Mollösund…

För den som missat Marias bild på Tjöns Kajakklubbs FB sida så kommer den igen här. Jag kan inte sluta skratta när jag ser den. Jag var heeeelt övertygad om att jag gjorde värsta isrännan för de andra när jag skavde mig framåt med hjälp av isdubbar. Maria skrev: ” Spoileralert: Kolla in Annas generösa isränna som hon fixade åt oss när vi skulle försöka ta oss ut idag… Säkert en cm bred.”

 

 

 

 

Ingen kan säga att vi inte hade tur med vädret för jösses sicken dag! Det som kanske inte syns lika klart på bilden är att det som ser prick platt ut.. är platt… för det är is.

 

Vi karvade oss igenom is från Nösunds norra brygga, med endast små ”öar” av isfritt vatten.

Att paddla efter varandra var inte bra lärde vi oss snabbt, för isen lade sig i dubbla lager direkt efter kajaken framför.

 

En STOR eloge och applåd till precis samtliga som inte gav upp för efter i höjd med Mellantången nedre släppte isen, tack och lov kan man lugnt säga, för då blev inte bara vackertväderpaddling utan också faktiskt paddling!

Vi tog oss i gott tempo upp mot Mollösund efter ett vad man lugnt kan kalla, ett rejält träningspass genom isen och hann med lite småprat om ditten och datten. När vi kom till Mollösund och insåg att det var igenfruset även där var det läge att ta lunch, på Lyrön-sidan, tvärs över, i solen. Vi fick bryta oss in men det var det värt!

Men var är den fjärde kajaken undrar ni nu…*
*På vägen ut väntade vi också in Björn som lagt sin kajak toksnyggt ute på klipporna. Till mitt förtret fick jag inte en bild när han snyggt hoppar i kajaken.
Eftersom vår resa till fikastället hade varit rätt tuff så ville vi inte chansa utan valde att ta samma väg tillbaka  till Nösund. Oron fanns där att isen hade drivit på och lagt sig än tjockare. Till allas förvåning så var isen helt borta, som heeelt borta, puts väck, likt magi! På tiden vi hade fikat hade den alltså helt försvunnit så fick en helt fantastisk go paddling hela vägen tillbaka.
Ok… pyttelite is I norra hamnen fanns kvar.

STORT TACK till Maria, Anders och Björn för en helt fullständigt finfin paddeldag!

Och så ett litet filmklipp, mest från lördagen, lite från söndagen.

Text, bild och film Anna Persson

 

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top