skip to Main Content
Inloggning endast för admin:
Foto: Jacqueline

Med helsingborgskanotisterna till Köpenhamn

chp 14Så roligt att vi fått kontakt med helsingborgskanotisterna. I våras paddlade vi runt Tjörn och nu var det vår tur att ta besöka dem för en gemensam tur till Danmark och Köpenhamn. Med helsingborgskanotisterna till kopenhamn

Fredag

Planen var att vi efter ankomst till Helsingborg skulle paddla en sväng längs kusten. Då vädret bjöd på stark vind och regnskurar så vi bytte, utan större övertalning, aktivitet och gjorde ett mycket trevligt besök på Kallis i Helsingborg. Detta kallbadhus ligger precis intill Helsingborgarnas klubbstuga och där fanns bastu med panoramautsikt och skyddad badmöjlighet i havet. Riktigt bra – testa gärna när du är i Helsingborg.

Nybadade och varma serverades vi därefter mat i klubbstugan. Sjutton glada paddlare från Tjörn kajak och Helsingborgskanotisterna utbytte erfarenheter och lärde känna varandra inför lördagens paddling. Mycket trevligt!

Därefter fortsatte gästfriheten, vi fick husrum hos Martin och Gunnel. En kort promenad uppför backen(brant) tog oss till våra värdar, vi inkvarterade oss och somnade snabbt.

Lördag

Uppstigning klockan 7, frukosten framdukad och därefter tillbaka till klubbstugan för att lasta på kajakerna igen. Dem hade vi över natten förvarat i containrar. Väl framme i Köpenhamn så samlades vi igen på Köpenhamnsklubben ARK. Vi lastade av kajakerna och parkerade bilarna (bra parkering i närområdet). Efter en andra frukost satte vi oss i kajakerna Christel tar täten och Gunnel tar kön. Vi paddlade norrut en sträcka innan vi närmade oss de centralare delarna. Danskarna är bra på arkitektur och det byggs för fullt. Många byggnader fascinerar oss utmed älven, här kan man bo fint på många olika sätt.

cph 15
Perfekt ställe för iläggning. Foto: Christina

På väg mot centrum passerar vi ett ställe där man kan spela ”kajakbasket”. De hade flera planer och spelet var i full gång. Kanske något man ska prova? Vi korsade älven ett antal gånger och då fick man ha koll på de gula snabbgående färjorna men även ”paddanbåtarna”. Inte några större problem i den här gruppen.

Vi svängde vänster in i kanalen som går runt Christiansborg (parlamentet mm). Där tittade vi och fotade undervattensstatyerna som står precis under ytan. Många försökte ta det bästa fotot, inte så lätt eftersom det var trångt med alla kajaker. Sedan korsade vi älven igen och in i kanalerna genom Christianshavn. Mycket mysigt att paddla i dessa kanaler. För att ta oss vidare till nästa del, fick vi göra ett kort lyft och bära över en bilväg. På båda sidor om vägen fanns låga flytbryggor som gjorde att man lätt kunde ta sig upp och i igen. Men gruppen var ganska stor så det tog en stund för oss att göra denna procedur. Turen gick vidare, vi fotade mycket. Detta var ju inte precis de vanliga vyerna från kajakturerna. Mycket roligt att titta på.

Vidare blev det ytterligare ett lyft, med likadana flytbryggor och vi har Christiania på höger sida. Här ska man vara försiktig med att fota, det kan irritera de boende upplyser Helsingborgaren Mia. Hon har bott i Köpenhamn och berättar för oss om ett antal platser under turen. Efter en stund kommer vi till ett hus som man kan paddla in i. Vi paddlar in och där inne hittar vi kajakförvaring och en bred trappa som går upp i huset. Närmare till sin kajak är svårt att få.

Längst in här, ligger restaurangen La Banchina, som är ett bra ställe att stanna till på om solen skiner, finns flytbrygga, vi väljer att paddla vidare ut mot älven igen för att titta på den lille havfrue. På väg över älven passerar vi drottningens vackra fartyg som ligger förankrat. Framme vid den lille havfruen slås vi av hur liten hon är, men ändå har hon en otrolig dragningskraft på turister. På land är det fullt av fotograferande, paraplybärande turister som trängs för att fota. På vattnet kör paddanbåtarna nära, för att alla ska få en chans att ta sitt eget foto från bästa möjliga vinkel. Vi fyller också på våra fotoalbum för att sedan vända om för att paddla vidare mot lunchstopp.

Foto: Gunnel Elison, Helsingborgskanotisterna

Nu börjar de flesta bli hungriga. Vi korsar älven tillbaka för att äta på Papirön, där finns ett stort antal foodtrucks i en hangarliknande byggnad.  Nu regnar det ganska ordentligt. Vi tar oss upp ur kajakerna, försöker få plats med 17 kajaker på en brygga, vi får lasta några på höjden och går in för att värma oss och få en efterlängtad lunch. Väl inne är det bara att välja vilken mat man vill ha, stort och gott utbud! Stället var verkligen välbesökt och vi fick försöka hitta en plats vid något bord. Trångt och trevligt! Här är lätt att få kontakt med andra, många nationaliteter möts.

Varma och nöjda fortsätter vi sedan turen igen. Vi paddlar in i det obligatoriska Nyhavn, fint men här kan det nog vara ganska trångt mitt i sommaren när paddanbåtarna går för fullt. När vi kommer ut från denna kanal så har vi operan mitt emot oss. En av många vackra byggnader som vi ser på vår tur genom Köpenhamn. Därefter vänder vi stäven tillbaka och paddlar utmed älven hemåt till klubben.

Turen bjöd på en hel del regn och när vi kom iland fick vi en riktig störtskur, så alla ville snabbt få på sig torra kläder. Vandrarhemmet på Amager ligger nära klubben så vi tog oss snabbt dit. Det ligger bra till och vi kände att vi kunde parkera bilarna utan att vara oroliga för att ha kajakerna kvar på taket. Nästan hela gänget stannade kvar och bodde över på vandrarhemmet. På kvällen åt vi en gemensam middag på en italiensk restaurang vid Kungens Nytorv. Stämningen var hög och alla trivdes. Tänk vad trevligt det kan vara att ha ett utbyte mellan föreningarna.

Ett stort tack till Christel och Gunnel som ledde oss genom Köpenhamn!

Vi som paddlade från Tjörn kajak: Mats, Göran, Lisa, Magnus, Inger, Åsa, Ted, Jaqueline o Christina.

Vid pennan: Christina

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top