skip to Main Content
Inloggning endast för admin:

Kristi Himmelsfärdspaddling i norra Dalsland

Kristi Himmelfärdspaddling i norra Dalsland 9-10 maj 2024

Dag 1

Samling vid sjön Nedre Kalven ca 10 km väster om Åmål. Isättningsplatsen har det stolta namnet Forshagabaden och här finns en liten strand  nära den rymliga parkeringen.

Vår samordnare och guide var Morgan Andersson vars hjärta klappar för Dalsland i allmänhet och de många paddelbara sjösystemen i synnerhet. Han kan dem på sina fem fingrar. Enligt Morgan håller vattnet i de tre sjöar som vi ska besöka prima dricksvattenkvalitet så vi började med att tömma ut medhavt vatten vilket var en bra förberedelse inför de kommande lyften!

Vi startade med en ganska bister förmiddag med några regnstänk och en del vind, men som vanligt, väl på plats i kajaken så är det bara de vackra vyerna och nyfikenheten som gäller.  Ståtliga tallar och granar blandat med skira vårgröna björkar längs stränderna mottog oss, mycket vackert! Vi fantiserade om alla bär som kommer på blåbärs- och lingonris och kantarellerna som gömmer sig därunder.

Första lyftet var ca 75 m till den lilla grunda sjön Övre Kalven och det andra lyftet upp till sjön Ömmeln var lite kämpigare- drygt 200 m guppig stig. Lyftplatserna är nog inte så lätta att hitta fram till utan hjälp av guide eller karta/koordinater.

Ömmeln är en lite större sjö med en del små och större öar som man kan utforska.

Övernattning vid DANOs fina lägerplats Hollsten. DANO är en ideell förening där kanotuthyrare, kommuner och markägare ingår. De har gjort i ordning lägerplatser med dass, vindskydd, eldplatser och ved. I deras app finns även kartor. Ett gott initiativ för att på ett hållbart sätt kunna erbjuda besökare att ta del av den fantastiska naturen och vattenlederna. För iordningställandet och underhållet tar de ut en avgift per natt.

När vi väl slagit läger tittade solen fram och det blev en vacker och trevlig kväll runt lägerelden.

Dag 2

Det blev en bister natt för några, och de som sov i vindskydd kunde konstatera att konstruktionen inte gör skäl för namnet när vinden blåser mot öppningen.

Dag två bjöd på strålande väder och vi åt långfrukost vid lägerelden. Därefter bar det av i solskenet på nästan spegelblankt vatten längs nordsidan av Ömmeln där vi var inne i Värmland en liten sväng. ”Återlyften” bjöd på nedförsbacke. Förutom alla bofinkar med kompisar hälsade vi också på lommar, änder, mås, trut och liten vadare (drillsnäppa?).

Glada och nöjda tackar vi Morgan för denna fina upplevelse!

Paddlade gjorde Morgan, Karin, Mattias, Uffe, Helena, Christina, Helen, Willy och vid pennan Inger

Karins bilder
Bilder från Uffe

Karins bilder

 

 

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top