skip to Main Content
Inloggning endast för admin:

Geologipaddling vid Älgön

Så var det dax för geologipaddling vid Älgön. Vårvädret har varit varierat och så var det också denna andra vecka i april. Skulle det gå att paddla i Älgöfjorden? Hur mycket skulle det blåsa? Prognosen ändrade sig hela tiden.

Vi tog beslutet att starta vid Rörtången. Då skulle vi kunna paddla skyddat ut till Älgön och vandra och titta på geologin uppe på ön om det skulle blåsa för mycket. Vi undrade också hur många som skulle komma när prognosen var så osäker, men vi behövde inte vara oroliga. Vi blev 11 personer som paddlade tillsammans. Två av paddlarna är utbildade geologer, och var de som ,guidade oss igenom geologin. Flera paddlare kom långväga ifrån, så vi var glada att vi kunde genomföra stora delar av paddlingen som planerat.

Vi började med att i samlad trupp gå via nordostsidan på Brattön och sedan över till Älgön. Vi valde att gå på sydsidan Älgön. Visserligen skulle vi ha mer lä på nordsidan, men all rolig geologi finns på sydsidan.

På land

Vi gjorde ett första stopp för lite fika och fick höra om hur öarna Älgön och Brattön uppkommit. Det är gamla öar som uppkommit via intrusion. När smältan steg inifrån jordens mitt stelnade den när den närmade sig ytan och bildade de bergsformationer vi ser idag.

Sedan jobbade vi oss vidare mot vinden tittade på berget och ett gammalt trankokeri, innan vi gick iland för en promenad upp till Ljungheden på toppen och lunch. Vi hittade lä för lunchen och fortsatte sedan upp till Ljungheden. Otroligt vacker utsikt över Marstrand och Tjörn. Här uppe hittade vi magnetit. Då gäller det att ha koll på var man har kompassen. Kommer den för nära magnetiten så pekar nordpilen åt söder.

På sjön

Efter lunchen tog vi oss ytterligare något längre västerut på sydsidan av Älgön för att titta på de jättekristaller som glimmar på bergssidan. Nu hade blåsten ökat igen, så ganska snart vände vi hemåt med vinden i ryggen. Lite fin surf fick vi på några ställen innan vi återvände till Rörtången. Nöjda och glada med att ha paddlat och vandrat.

Nästa gång hoppas vi att vädergudarna är nådiga så att vi kan paddla längre och se ännu mer.

Vid pennan och samordnare Ingela Nylander.

Helenes bilder

Mahlins bilder

Åsas bilder

 

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top