skip to Main Content
Inloggning endast för admin:

Koster i sagolikt väder

Årets gemensamma tur med Karlstads Långfärdspaddlare gick till Koster. Turen tjuvstartades med att Michael paddlade ut i början av veckan. Christina och Robin anslöt på onsdag kväll.

Onsdag

Vi startade från  Rossöhamn och paddlingen över Kosterfjorden var fantastiskt fin, det var en av de varmaste dagarna och vi paddlade in i solnedgången. En njutning.   Visst blir det väldigt varmt med torrdräkt på, men det är säkrast med tanke på vattentemperaturen. Michael hade koll på oss från Brattskär, vi såg honom stå på berget. Vi slog upp våra tält i den fina viken på norra sidan.

Det blev ett kvällsdopp, innan vi började med middagen. Lite senare på kvällen, när vi nästan gått och lagt oss, kommer tre norrmän paddlande och slår upp sitt läger. Michael hälsar dem välkomna och talar även om att ett stort gäng är att vänta på torsdagen, när den stora gruppen kommer.

Torsdag

Torsdagen bjuder på varmt och lugnt väder. Vi bestämmer oss för en tur till Ursholmen. Efter en härlig frukost i det underbara solskenet så paddlar vi mot sydväst. Vi tar vägen via Tjälleskär och paddlar in i så många trånga passager vi hittar. Här finns verkligen allt man kan önska sig i den vägen. Det är gott om öar och smala passager som är som gjorda för oss i kajak. På vägen får vi även syn på ett nytt sjömärke, det är en ”gubbe” som byggts av strandskräp.

Ursholmen

Väl framme på Ursholmen så tar vi först ett dopp sedan en promenad upp till fyren. Den ska ju fotas. Både Michael och Robin har kameror med sig så det blir många fotostopp. När vi njutit av utsikten och fotat färdigt så ska vi gå till en lagun som Robin har koll på. Den ligger på utsidan av Ursholmen och en bit ner så vi får leta lite innan vi hittar den. När vi kommer dit får det bli ett dopp till. Havet sköljer in vatten så temperaturskillnaden är inte så stor men lite varmare är det allt.Därefter lagar vi lunch vid hamnen och passar på att fylla på lite färskvatten.

Nu börjar vi undra hur det går för de andra. Vi kontaktar Göran Spaak och han kan meddela att de redan satt upp tälten på Brattskär. Det är elva paddlare varav tre norrmän som ansluter. När tälten är uppsatta så tar de en tur till Tjälleskär och där möter vi dem. Vi paddlar tillbaka till Brattskär och där visar det sig att de anslutande satt upp tälten precis intill norrmännen, de tror att det är våra tält. Detta gör att norrmännen senare på kvällen väljer att flytta till nästa vik. Inga sura miner men de ville nog vara lite mer för sig själva.

För att kunna njuta av solnedgången bestäms att vi ska sitta uppe på berget. Några av oss lagar maten däruppe och några väljer att laga maten innan de klättrar upp. Det är en fantastisk kväll och det är bara att njuta av att vi har tagit oss ut i Kosterskärgården.

Fredag

Morgonen därpå är det dags att planera dagens tur. Vi är många som röstar för räkmacka och öl-turen, dvs en tur in i sundet mellan syd- och nordkoster. Det är ju ganska obligatoriskt på en tur runt Koster. Vi paddlar västerut och kryssar mellan öarna för att få se så mycket som möjligt på väg till sundet. Det är många öar och fin paddling.

Idag blåser det lite mer och det är även lite kallare. De som har valt torrdräkt har gjort rätt val. Vi kommer allt längre västerut när Jutholmen. Där gör blåsten att det blir ganska höga vågor och när de slår mot berget så blir det ganska guppigt. Två av oss tycker att det var för blåsigt och väljer att paddla på insidan av ön. En av deltagarna som går på utsidan slås omkull av en väg, hon har som tur är torrdräkt så allt går bra. Robin bogserar ut kajaken från klipporna och en av norrmännen hjälper till att bogsera ut deltagaren. Kamraträddningen går bra och paddlingen går vidare.

Nu börjar vi bli hungriga, vi är strax framme i sundet och går i land på Nordkoster. Det blir samling på Galejen för räkmacka och öl för de som vill. Efter lunchen så paddlar Christina och Robin åter mot Rossöhamn, en ganska jobbig paddling, inte så höga vågor men motvind.

Övriga gänget paddlar tillbaka till Brattskär för att fortsätta njuta av Koster.

Lördag

På lördag är det dags för en tur till Ursholmen, en gång till för Michael men premiär för oss andra på den här turen. Paddlingen går snirklande genom Tjälleskär både på dit och hemvägen. Fortfarande några dagars marginal innan förbudet att passera genom sälskyddsområdet mellan Tjälleskär och Ursholmen träder i kraft. På Ursholmen blir det som vanligt ett besök vid fyren och några badar förstås i hällekaret på öns utsida. Efter lunch drar vi tillbaka mot Brattskär. Senare på lördag kväll paddlar Geir och Per-Aage tillbaka mot Rossö och så är vi 10 kvar!

Söndag

På söndag morgon avviker Turid, Maj-Lis och Göran och paddlar mot Rossö och så var det bara 7 paddlare kvar! Övriga gänget paddlar mot Kosteröarna igen för diverse landhugg innan det är dags att paddla mot Rossö!

Härliga bilder från Koster av Per-Arne Jensen:

Fina bilder från Erik

 

 

Paddlade gjorde; Christina, Turid, Robin, Maj-Lis, Matte, Erik, Michael, Geir, Per-Arne, Per-Aage, Jörn, Ralf, Anna och Göran.  Stort tack till Göran for samordning!

Vid pennan Christina och Göran

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top