skip to Main Content
Inloggning endast för admin:

Kornsjöarna och Kynne älv

Vädret såg inte för kul ut denna lördagsmorgon, en optimistisk prognos till trots (Jens blev misstänkt för att ha skickat ut den mer som moralisk uppbyggnad än som sann information). Några av oss samlades vid den avsedda slutplatsen väster om Flötemarken, och lastade om så att där kunde lämnas en bil. Sedan iväg till startplatsen strax utanför samhället Kornsjö. Där var alla på plats i god tid, så vi kunde komma på vattnet strax efter kl 11. Rolf hade tagit sin hopfällbara Khatsalano, vilket gjorde att han behövde lite längre tid att stuva grejorna, vi lämnade honom och Andreas med förhoppningen att de snart skulle hinna upp oss andra. Så blev det också. Ut på Kornsjöarna.

I sundet nordost om samhället stod det skyltat ”Norge” på ena sidan och ”Sverige” på den andra. Vi gled igenom i lätt regn men behagligt lite vind. Snart var vi ute på Norra Kornsjön och styrde söderut. Framåt 13-tiden började lunchpaketen ropa på oss där nerifrån kajakerna, så vi letade upp en lämplig strand. Det första valet var upptaget av en ruvande gås (Anders J var skarpsynt nog att se den på långt håll), så vi tog en plats en bit därifrån.

Noraneälven

Efter lunch paddling på nästan blankt vatten ner mot Noraneälven, som förbinder Norra Kornsjön med Mellan-Kornsjön. Passagen är delvis grävd. Den goda historien berättar att den grävdes 1897-1898 av Hans på Röstan och Karl-Johan i Jäddvik för hand med spadar, ett arbete för vilket de fick 72 kr… Med den saken kan det vara hur som helst, vi fick en fin tur längs en trång och vindlande å, med massor av bäverfällen och bäverhyddor. Dock låg själva bävrarna väl gömda någonstans…

Mellan-Kornsjön bjöd även den på lugnt vatten, och även om det fortfarande regnade lite då och då, var det också stunder av uppehåll och tendens till sprickor i molntäcket. Hmm, prognosen kanske inte var helt fel i alla fall, bara lite tidsförskjuten.

Södra Kornsjön

Vid Grubberöd, i ån ner till Södra Kornsjön, gick vi ur kajakerna för att titta på ett sel och en forsig bro-passage. De flesta beslöt att paddla istället för att bära. Jens åkte först och lade sig vid ett trångt ställe, där han fick agera dirigent och, vid ett tillfälle, bogserbåt. De som tyckte mini-forsen var kul, paddlade ner kajakerna åt dem som valde den försiktigare vägen på land. Vi hjälptes åt att bära Rolfs båt, eftersom han inte ville riskera att knäcka sin alu-rör.

Efter ett stycke fridfull å, kom vi till dammen vid Fossane. Vi bar/släpade kajakerna på slätt gräs längs en skogsväg sådär 50 meter, sedan var det en brant slänt ned till vattnet. En och en togs båtarna ned, med bromslina i aktern.

Södra Kornsjön visade sig vara den kanske vackraste av de tre, med en hel del vildmarkskänsla. Förutom massor av canadagäss såg vi tranor. Vi började kika efter lägerplatser, men beslöt att fortsätta ända ned till Flötemarksöns norra strand, där en plats fanns utspanad. Men när vi skulle passera sundet vid Tränget fann vi där en ännu bättre plats, färdig med eldstad och huggen ved. Vi tvekade inte länge.

Regnet hade nu upphört, solen kom fram och sedan stjärnorna och månen, det blev en behaglig kväll runt elden och sedan skön sömn…

Dag 2

Söndagsmorgonen var solig om än lite blåsig. Vi höll oss tätt längs land för att få lä, och tog de öppna avsnitten ett i taget, med vila emellan. Några i gruppen var ju en smula ovana, men de hängde med fint trots motvinden.

Vi landade vid bron på Flötemarksöns sydvästra sida. Där tvangs vi bära 100 meter, på grund av lite för skarp fors samt en dum bäver, som fällt ett träd rakt över den möjliga passagen. Lunch efter portaget, sedan stillsam paddling det sista stycket, nedför den första biten av Kynne älv. En låg bro visade sig möjlig att passera med lite limbo-liknande övningar, så vi slapp där ett planerat lyft.

Just vid slutplatsen finns ännu en mini-fors, och den blev en skojig avslutning på en härlig paddling. Som vid den förra forsen valde några att avstå, men det fanns andra som ville ta forsen flera gånger, så alla kajakerna kom ner efterhand.

Hämta bilar, packa ur och ni-vet-allt-sådant. Så var det vara att säga Hej och hoppas vi snart är på vattnet igen!

Paddlade gjorde Mats Mellberg, Catarina Mellberg, Ulrika Ryding. Mette Marklund, Gunnar Isaksson, Anders Johanson, Henrik Larsson, Rolf Åkerström, Andreas Åkerström, Anders Holmberg, Ulla Gahne och Jens Marklund.

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top