skip to Main Content
Inloggning endast för admin:

Koster är aldrig fel

Strålande sol och mjuk sandstrand vid Råssö hamn gjorde starten mycket behaglig. Många bilar blev det, men tack vare samåkning (gänget från Floda, t.ex, de tryckte in sig 5 pers med kajaker i en bil!) kunde vi ändå få plats att parkera. Efter stuvning av grejor och mat hade Håkan en kort säkerhetsgenomgång, vi diskuterade även färdplanen. Det blev bestämt att korsa fjorden direkt och luncha på Stora Brattholmen.

Lördag

Vinden stod från nordväst och strömmen var sydgående, vi halkade alltså sydvart när vi skulle över Kosterfjorden. Ingen fara dock, det var beskedlig styrka i både vind och ström, och vi kom dit vi skulle med bara en liten omväg. På Stora Brattskär finns lättlandad strand och härligt mjukt gräs att sitta och luncha i, så det gjorde vi. En promenad upp på berget gav tillfälle att se nästan hela den skärgård vi nu skulle paddla.

Självklart blev det Tjälleskärslabyrinten, detta gytter av stora och små öar. Vattenståndet tillät passage av nästan alla de trängsta sunden, och vi hade verkligt kul bland stenarna.

Rätt österut styrde vi sedan, gick så gott som direkt till Burholmen där ute i västra kanten av arkipelagen. Just som vi börjar närma oss Burholmen syntes två långa kajaker komma från norr, det var Reine och Tony, som börjat sin paddling redan dagen innan och nu anslöt till oss andra.

Tält upp, champagne fram, sitta och ljuga, äta mat – ja, ni vet hur det går till. Lagom till solnedgången samlades vi uppe på en bra bergskam. Vi fick dock inte se solen gå ner i havet, istället fick vi se den försvinna bakom Norges berg – så bra var sikten.

Söndag

Lite grått och blåsigt på morgonen, och dessutom från ost, vilket inte var det bästa för oss. Reine och Tony stack tidigt, de skulle hem denna dag. Det lovades att vinden skulle avta och vrida mot syd, så vi tog oss ner mot Ursholmen. Prognosen stämde, redan innan vi var framme hade vinden avtagit betydligt och solen började bli dominerande. Vi tog vägen genom Ursholmens hamnsund, paddlade sedan tätt intill den spännande utsidan, och landade så bland stenarna på öns nordvästra del. Bassängen på Ursholmens utsida lockade Rolf, Håkan och Jens att begå badpremiär. Lite promenad på de spännande klipporna, titt på fyren osv, sedan en snabbfika innan vi gav oss av norrut.

Färden gick längs utsidan Burholmen, Måvholmen och Jutholmen, i svag medvind och strålande sol. Massor med trånga passager och spännande sund. Passerade mellan Stora och Lilla Tenholmen, landade på den förra, där en sen lunch intogs.

Vi beslöt ha Stora Tenholmen som nattläger och slog upp en tät tältby. Klockan var inte så mycket, så medan några föredrog att ta det lugnt på Stora Tenholmen, gjorde andra en tur runt Nordkoster, medan åter andra paddlade in till krogen på Sydkoster för en öl eller två.

Kvällen blev trevlig, middag förstås, till att börja med. Mattias gladde oss alla med redogörelse för sina brutala Tortellini-recept. Det kom lite regn, men det var nog bara bra, för då trängde vi ihop oss under en duk vi spände upp över tältbyns ”torg”. Där blev stämningen raskt hög, Lena gjorde en hjälteinsats genom att trots förkylning läsa högt ur en bok med historier från Grönland. ”Kallskänkan från Ålborg”, en historia vi inte glömmer…

Måndag

Lite regn under natten, lite blåst och så. Efter morgonbestyr hade vi skepparmöte (varje kajakpaddlare är ju befälhavare ombord i egen lustyacht) och beslöt att dra genom Kostersundet och sedan korsa fjorden i höjd med Sneholms fyr. Så blev det också, lite motvind i början, men när vi väl kom ut på fjorden hade vi vinden i sidan. Överfarten blev odramatisk trots en hel del vågor.

Lunch på Lindholmen (NV om Tjärnö) på härlig äng. Solsken och lätt liv, vi pratade om att vi kanske inte alls hade lust att avbryta och åka hem… Men så blev det ändå. På rad genom Tjärnö-sundet och sedan norr och öster om Vanarna, för att undvika motvind. Det vackra sundet alldeles väster om Runnö är grunt, men tidvattengudarna var åter med oss, vi flöt igenom.

Landade Råssö vid 15-tiden, tömma kajaker, lasta bilar – ja, ni vet. Lite synd att avbryta, särskilt som SMHI lovade fortsatt trevligt väder. Men vi är väl snart på vattnet igen, eller?

Paddlade runt Koster gjorde inte mindre än 19 medlemmar: Per-Erik, Chistina, Håkan, Lena, Björn, Claes, Bengt, Orvar, Nils, Agneta, Annelie, Rolf, Andreas, Mattias, Jens, Mats, Catarina, Reine och Tony.

Jens skrev, Mats och Rolf fotograferade,

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top