skip to Main Content
Inloggning endast för admin:

Halländska öar

Helgen 8-9 juli stod halländska öar på programmet. Ingen visste nog riktigt vad som väntade men alla åkte hem lite förvånade över att Halland har så mycket att erbjuda en paddlare.

Lördag

Vi samlades i Tångaberg på lördag förmiddag. Vi som bor här kallar platsen Balgö brygga, men enligt GPS:en ligger det ute på ön vi skulle paddla runt. Tur att jag dubbelkollade det, var ju såklart inte meningen att man skulle ta sig ut på egen hand.

Från land ser ön Balgö inte så spännande ut. Ön har dock en hel del att erbjuda. Med hela 250 hektar så är den ganska stor, och erbjuder fina stränder på utsidan och ett landskap med hällmarkshedar och strandängar. Djurlivet är rikt och vi kunde pricka av både mufflonfår och dovhjortar och såklart fåglar. Här finns den största populationen av den sällsynta strandpaddan. Den hade dock inte lust att visa sig för oss. Förutom bad (det första av många denna fina helg) tog vi en promenad runt ön.

Väl tillbaka på fastlandet blev det fika och lastning av kajaker. Därefter ett snabbt stopp förbi mitt hus för toabesök och inspektion av en liten kattunge. Sedan körde vi norrut i karavan, något vi behöver träna på lite för tre av sex bilar hamnade på efterkälken. Alla hittade fram till den lilla stranden där vi kunde lämna bilarna och vi packade kajaker på nytt. Den här gången för övernattning och begav oss sedan över till Vendelsö. Här hittade vi fina tältplatser och hann med en härlig promenad förutom mat och bad.

Vendelsö fanns det tidigare ett vandrarhem som tyvärr är stängt men tillgång till fin toalett och också dusch finns. De som sköter om tillsynen här gör ett bra jobb!

Söndag

På söndagen satt vi i kajakerna vid 10 och vi rundade Vendelsö för att passera ett par av de fem öar som ingår i ”Vendelsöarna”. Vi stannade på Ustö för mat och bad och sedan var det dags att paddla tillbaka till bilarna. Vädrets makter var verkligen på vår sida, något vi uppskattade extra mycket eftersom veckan före innehöll massor av både blåst och regn och prognosen för veckan efter ser inte kul ut.

Det var mycket skratt, goda samtal och helt enkelt trevligt umgänge, precis som det brukar på Tjörn Kajakklubbs turer. Lite extra skratt blev det när Bertil knackade på sitt ägg till lunchen på Balgö och det visade sig att ägget var rått, det kokta låg kvar i bilen. Skrattade gjorde vi också när Åsa frågade en båtägare (stor, stor båt) om han hade en åra att låna ut för att putta bort en brännmanet.

Väldigt kul att ni som var med tog er hit och fick se ”min” Balgö och att vi utforskade Vendelsöarna. Varmt välkomna tillbaka!

Veronicas bilder

Åsa Granats bilder

Anna Dellves bilder

Vi som paddlade var förutom undertecknad, Bertil Augustsson, Inger Larsson, Åsa Granath, Claes Tovetjärn, Anna Dellve, Robin Dahlöf och Helene Axelsson

Vid pennan Veronica Persson

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top