skip to Main Content
Inloggning endast för admin:
Foto av Sven Gester

Medlemsinitiativ – Blekingepaddling augusti 2020

Sven Gesters frågade på vår facebook-sida efter paddelsällskap till Blekinge och det resulterade i tre medlemmar som paddlade i fem fina och soliga dagar i Karlskronas östra skärgård.

Måndag

Vi startade måndag eftermiddag från brofästet på ön Sonaren. Vinden var måttlig men inomskärs lugnt o stilla. Efter några timmars paddling slogs lägret upp på en fin gräsbevuxen strandremsa på Ornö.

Foto av Sven Gester

 

På promenad över ön upptäckte vi att vi inte var ensamma, en skock kor höll till på andra sidan.

 

Tisdag

Foto Karina Sundberg

Nästa dags paddling tog vi oss, trots en del vind, ut till Flatskär med utsikt mot öppen horisont. Här sökte vi skydd mot vinden bakom de låga klipporna för lunchpaus och träffade också på två andra kajakister som valt att hyra en liten fiskestuga på ön för övernattning.

Dagens lägerplats blev Öppenskär, en ö med många militära kvarlämningar som beskådades på kvällens promenad.

 

Onsdag

På onsdagsmorgonen hade vinden mojnat och vi kunde återigen ge oss ut mot öarna längst söderut. Vi gick iland på Stenshamn, ett litet pittoreskt fiskeläge. Ön hade bro över till Utlängan där det fanns ett par lantbruksfastigheter och vi tog en promenad på öarna och besök vid fyren på Utlängans sydspets.

Foto Karina Sundberg

När vi åt vår lunch fick vi beskåda hur korna tveksamt vadade på led mellan öarna, en ganska rolig syn. Efter ytterligare några timmars paddling slog vi läger på Vieskär. Från vår lägerplats hade vi utsikt över den gamla lotsutkiken på Långören, vilket gjort oss nyfikna.

Foto Bert Persson

Torsdag

Dagen efter paddlade vi över för ett besök som visade sig vara ytterligare ett pittoreskt fiskeläge men tyvärr var tornet stängt så vi fick nöja oss med att beskåda det från utsidan. Vi paddlade mot fastlandet för att äta lunch i Torhamn innan vi paddlade vidare mot turens sista lägerplats, Järkö och avslutade turen med en fantastisk kväll, varm och vindstilla inan vi klev iland på fredagen valde vi att runda Sturkö.

Foto Sven Gester

Vi kan konstatera att Blekinge skärgård är kajakvänlig då den är grund, vilket gör att det möjligt att paddla utan störande båttrafik.  Många gånger överraskades vi av stenar långt ute till havs och det har naturligtvis betydelse för den båtlösa upplevelsen.. Den inre skärgården är relativt skyddad trots att öarna i den här delen av Sverige är låga om än ganska lummiga.

På i stort sett varje ö går det kor och vi var alla glada att Sven packat ner en liten kratta så att lägerplatsen kunde saneras innan tälten sattes upp.

Länk till ARK56 som kan inspirerar till planering.

Paddlade gjorde: Sven Gester, Bert Persson och Karina Sundberg
Vid pennan: Karina

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top