skip to Main Content
Inloggning endast för admin:

Kr.Him-helgen i Grebbestadskärgården

På torsdagen klockan 10.00 och 11.00 samlades ett par paddel sugna kajakpaddlare i Grebbestad för en paddeltur. Vi som hade samlats var Mats Mellberg, Thobias & Torgny Alström, Kenneth Arvidsson, Pia Fransson, Erik Sjöstedt, Bengt Jönsson, , Andreas & Rolf Åkerström. Ralf Vässmar, Eva Gustavsson skulle ansluta på fredagen.

Färd mot söder

Fredan startade  med frukost och packning. Efter att all packning var stuvad så bestämdes att vi skulle gå söder ut mot Otterön för lunch, vissa hade rest lång väg och var hungriga men det prioriterades att komma i väg först. Vi satte kurs söder ut, vi stannade på nord ost sidan av Otterön, inte så långt men det var skönt att komma i väg. Vad skulle vi ta vägen nu? Vi visste att vi skulle möta upp med Eva och Ralf på fredag förmiddag så vi ville inte vara allt för långt bort. Ok, vi bestämde oss för att söka natt härbärge på Käften. Det var lite osäkert om det var ledigt men väl framme så visade det sig att vi var ensamma och kunde välja och vraka på tältplatser.

Hårda vindar

Kvällen avlöpte på sedvanligt sätt dvs. god mat bra stämning i trevligt sällskap.Efter frukost och packning av kajaker så var det dags igen att paddla. Vart tar vi vägen nu? Vädret lovade lite blåsigt från sydväst så det var inte aktuellt att passera Tjurpannan. Tätt intill land men inte för vindens skull paddlade vi tillbaka mellan alla kobbar och skär mot Grebbestad och ut mot Musön och Ormudden. Ett kanon fint ställe att ha lunch på och invänta de andra två. Eva och Ralf anslöt till sällskapet. Väder rapporten lovade fortfarande ca 4-8 m/s med vindar på upp till 10 m/s, gruppen beslutade att vi skulle hålla oss mellan Grebbestad och Fjällbacka och så fick det bli. Det skulle visa sig att det inte var ett dåligt beslut!

Gubbe i lådan

Vi siktade på Långeskär för natthamn. Under vägen ut så följde vi gammal god manér och snirklade oss fram på alla konstiga ställen. Vi passerade Dannholmen med Ingrid Bergmans ställe och så var det dags för en oskyddad passage till Dyngön och vidare mot Långeskär. När vi passerade Musöns sydsida på väg mot Lökholmen så vem dök inte upp där som en gubbe i lådan, Tony Davidsson. Han hade sjösatt i Hamburgsund och enligt en snirklig väg runt i ytter skärgården letat efter oss andra, det gav utdelning och vi fick ytterligare en till i våran skara av paddlare. Väl framme på Långeskär så visade det sig att vi får sällskapa med 4 paddlare till, dessa hade sin hemvist i Örebro, Ralf pratade lite med dem och berättade om Tjörns kajakklubb kanske så har vi 4 nya medlemmar från Örebro? Efter ytterligare trevlig kväll så var det dags att natta oss.

Fjällbacka levererar

På lördagen visade sig vädret från sin rätta sida, lugnt och soligt med en sjöbris från nordväst. Eva kom med förslaget att vi låter tälten stå kvar och att vi paddlar runt i Fjällbacka skärgården, vi var inte speciellt svår övertalade. Kvällen innan så hade suget efter räkor varit stort så vi var tvungna att göra något åt det tills kvällen. Vi delade upp oss i tre grupper Mats, Ralf, Eva, Kenneth och Bengt skulle till Fjällbacka och fiskaffären. Andreas och Ralf paddlade runt i ytterskärgården, Pia och Erik gjorde det samma men de skulle träna rollningar också. Vad hände då med Tonny, Torgny och Tobias? Deras lott var att de måste ta sig hem för att ansluta till familjen så de lämnade gruppen och paddlade till de väntande bilarna.

Hägrande räkor

För oss som paddlade in till Fjällbacka var det en hel underbar paddling och in mot de hägrande räkorna, det kan väll sägas att det inte gick speciellt fort! Vi ville njuta så mycket som möjligt. Väl framme så stormade ett kaotiskt gäng paddlare in i fisk affären och ställde till med en liten oreda för expediten, men hon tog det med ro och alla fick tillslut vad de skulle ha. Tyvärr så var de färska räkorna slut med det fanns frysta kvar, ok vad gör vi nu? Fiskhandlaren talade om att det var förra veckans räkor som var infrysta, beslutet var att handla. Inte mycket fans det kvar åt andra när vi var klara, de där paddlarna rensade affären. Nere vid kajen hade sjöräddningen en samling och det visade sig att vi hade hamnat i ”Sjöräddningens dag”. Jag tror inte någon av oss upplevde det som speciellt ansträngande att titta på spektaklet från serveringens bord med vars en kall dryck som inmundigades till allas belåtenhet i solskenet.

Jakt på lunchplats

Nu var det dags att ge sig av igen för här kunde vi inte stanna vi var hungriga, en bra lunchplats var vi nu på jakt efter. Vid Bringebärs holme söder om Valön hittade vi ett bra ställe, lite blåsigt kanske men det stod vi ut med. Efter lunch där vissa av de inhandlade varorna förtärdes kollade vi på sjökortet för att hitta en bra väg ut till Långeskär. Vägvalet var inte svårt, mot Florön, Fläskön och vidare in i Gluppö bassängen. Vädret var på vår sida sjöbrisen hade tagits ut av landbrisen så det hela resulterade i att vi fick nästan ingen vind alls.

Ute vid Långeskär var väntan svår efter de efterlängtande läckerheterna från havet, tillslut så kom de med fiskebåtarna (kajakerna). Kvällen var uppsluppen och många historier berättades till allas belåtenhet. Men som med allt annat så tog även denna kväll slut.

Skilda vägar

Tråkigt nog var söndagen den sista dagen men vi valde att suga ur det bästa. Andreas och Ralf bestämde sig att lämna lite tidigare, Ralf skulle passa tåget till Karlstad, det har sina fördelar att ha en hoppfällbar kajak. Det visade sig att de var kvar när vi kom in till parkeringen och lämnade strax efter det att vi anlöpt stranden.

Vi andra tittade på sjökortet för att göra ett väg val för den sista dagens paddling. Vi beslutade att vi skulle tillbaka mot Lökholmen och Dannholmen för att smita upp på västsidan om Musön för en lunch på Ormudden, ack vad vi bedrog oss. Väl inne i Djupvarpet var vinden lika med noll! Varför inte ta en annan väg? Sagt och gjort lunch på Stora Måkholmen, varför skulle man ligga inne i skärgården och paddla när det var så lugnt på havet? Utomskärs skulle vi! På vägen mot Måkholmen fick vi sällskap, 4st sälar tyckte nog att det var en lustig skara som väckte dem ur sin middagslur, de följde oss nyfiket på avstånd ut mot Måkholmen. Väl framme vid Måkholmen beslutade Erik, Pia och Mats att testa årets första roll med lastad kajak, lite blött blev det med vi kom alla på rätt köl igen utan några som helst problem.

Turens sista lunch, det är tråkigt vad tiden går fort när man har roligt. Man får nog säga att det var tur att det var över för min del, solen hade gjort sitt, röd som en kräfta på armar och i ansiktet. Den sista biten var inte speciellt lång men vi gjorde allt för att dra ut på den, det tog sin tid när man njuter av omgivningen och är tillsammans med trevliga paddlande kamrater.

Avslutning

Väl tillbaka på parkeringen dit vi kom vid tre tiden så kommer det tråkiga, nämligen att packa ur, ta farväl, resa hem och ta hand om utrustningen. Kenneth berättade att han har fått tillbaka sugen efter paddling på västkusten, tidigare hade det varit lite väl mycket folk så det var trångt på tältplatserna. Fjällbacka skärgård hade sannerligen visat sig på sin bästa sida med härligt väder och fina vatten att flyta om kring på. Så var det dags att säga farväl och på återseende och vi var alla överens om att helgen var helt underbar men alldeles för kort.

Så till sist vill jag till er som var med bara säga tack för en underbar helg och till er andra så hoppas jag att ni får lika bra paddelturer som vi hade. Jag ber att ni övriga deltagare har överseende med de felaktigheter eller det som utlämnats (glömts av) i denna lilla redogörelse.

”Love many, trust few, but always paddle your own canoe!” (Gammalt ordspråk)

Med vänliga hälsningar Mats Mellberg

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top