skip to Main Content
Inloggning endast för admin:
Håkan Wästeräng I Kajaken

Grönskären 2000-03-18

Stackars, stackars ni . . .

… som missade paddelturen med Tjörns Kajakklubb i lördags den 18 mars. En sån dag det blev!

Det var samling vid Ängeviken kl 9.00. Morgonen var lite gråmulen men viken låg spegelblank.Jag och min väninna skulle med klubben ut för första gången och var nog lite oroliga att vi var för amatörmässiga Tänk om detta bara var nåt för de riktiga paddelproffsen?!

Vi blev varmt mottagna av Håkan J (som varit lärare på min kajakkurs förra våren) och Åsa B, som var glad över kvinnligt sällskap. Dessutom var där en massa andra trevliga människor.

När vi lastade av kajakerna och började plocka med packningen märkte vi att många var ordentligt utrustade för vinterpaddling. Någon berättade att han redan varit ute och paddlat 18 gånger i år. Många hade torr- eller våtdräkt, specialskor och neoprenkapell. Nästan alla hade extrapaddel, flera kajaker hade inbyggd kompass och någon isdubbar. Hjälp – hur skulle vi klara oss?!

Som tur var hade väderleksrapporten lovat fint paddelväder – lugn morgon, framemot eftermiddagen 3-5 sekundmeter NO och uppsprickande. Med en extra omgång kläder i packtunnan och vetskap om att Håkan kunde kompisräddning skulle nog detta gå vägen. Och vi hade i alla fall köpt oss neoprenvantar.

Åsa visade på kartan hur hon tänkt sig att vi skulle paddla – Kaurö runt, lunchstopp på Altarholmen, ner runt Herrön och upp Kyrkesunds ränna. Vi var 11 kajaker som lade ut och styrde norröver. Havet låg stilla.

Vi började så smått bekanta oss med varandra, kollade paddelstilar och jämförde utrustning. På utsidan Kaurö kunde vi känna lite dyning. I samlad tropp tog vi oss mot Räbbehuvud, gick på insidan fyren och sedan ut mot Grönskären. Kanske kom det några regnstänk, men det tänkte vi inte så mycket på. Nu anslöt ytterligare två kajaker. Och det var dags för kaffepaus.

Man hittade en skaplig tilläggsplats på Altarholmen och vi som ville ha hjälp att ta oss torrskodda i land fick det. Tack! Den medhavda matsäcken dukade vi upp vid en av den gamla lotsutkikens husgrunder. Någon visste att berätta om den olycksaliga dagen för nästan hundra år sedan då 4 lotsar från Altarholmens tog sig ut för att undsätta en skadad kock på ett engelskt fartyg. Och hur kocken och alla 4 lotsarna drunknade. Då var det stor sorg på Altarholmen, 4 hustrur och 14 barn miste man och far. Vi fick också höra berättelsen om Skeppet med guldvaggan. Vi pratade om att det skulle vara roligt att få se en repris på TV-serien Ett köpmanshus i skärgården – och kanske göra en paddeltur där serien spelades in. Efter fikat promenerade vi runt lite bland de vackra husgrunderna. Lyfte på brunnslocket och kollade att det fanns vatten i källan – fast ingen vågade smaka. Där lotsutkikstornet stått var utsikten förstås enorm.

Med lite hjälp kom vi alla i kajakerna igen och tog sikte på sydspetsen på Härön – när vi rundade den – kom solen. Vi provade varandras paddlar, fick en kort lektion i paddelteknik och massor med utrustningstips. Ett par sälar gjorde oss sällskap en stund. Nu var det som allra bäst och vi njöt av att ha vinden i ryggen och solen i ansiktet. Helt otroligt underbart! Men till slut var vi ändå tvungna att svänga norrut igen. Nu skulle vi upp förbi Kyrkesund. Det kändes ganska mäktigt att paddla många i bredd genom rännan – här som det är så trångt på sommaren.

Vid tretiden var vi tillbaka vid Ängeviken igen. Nog var jag lite trött i armarna men alldeles övertygad om att detta inte var sista gången jag följer med. Jag ska till och med skaffa mig en säkerhetslina till min paddel till nästa gång. Och en praktisk däcksväska från USA – specialdesignad för kajak. En blå väska blir snyggt till min vita Lisa. Låter jag pryltokig nu?! Jag fick tips om väskan och en www-adress som jag bara måste lämna vidare – www.rei.com

Tack alla trevliga och duktiga paddelkamrater för en fantastisk dag! Hälsningar AnCi, aj @ intra.dk

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top