Skip to content
Inloggning endast för admin:

Köpa en havskajak – men vilken? Här hittar du märkesneutrala råd inför ditt köp. Råden kommer från kunnige paddlaren Jens Marklund. Råden hjälper dig att välja en kajak som passar för dig och ditt användningssätt.

Man kan definiera havskajak på många olika vis. En del anser för övrigt att ordet är felvisande, man paddlar ju inte direkt över oceanerna. Jag tycker dock att man kan säga havskajak lika gärna som man säger havsörn (som inte heller finns på öppna havet), och dessutom är ordet nu tämligen etablerat.

Min åsikt är att en havskajak ska ha skrovform och hållfasthet som är avsedda för mindre skyddade vatten, den ska tåla rejäl sjögång och överspolning. Vidare ska en havskajak kunna bära tillräcklig packning. Den ska också vara försedd med vattentäta skott eller annan avgränsning, så att endast sittbrunnen vattenfylls vid kapsejsning.

Don efter person

Låt oss börja med att konstatera att det finns ingen ”bästa” kajak för alla. Det som passar bra för en person och till ett sorts bruk, passar illa för en annan person eller till annat bruk. En stor människa med stövlar i storlek 47 kan inte ha samma båt som en småväxt, som paddlar barfota. En bra kajak för släta vatten gör sig inget vidare i grov havssjö. En båt som nyttjas bara till dagturer och enstaka övernattningar behöver inte långfärdsbåtens stora packvolym. En fågelskådare kanske vill ha en ”stadig” plattform för kameror och kikare, medan en motionär prioriterar paddlingsegenskaperna. För vissa är kajaken ett rent bruksföremål, som får se ut hur det vill, för andra är det estetiska viktigt. Osv, osv. Ditt val av kajak måste göras med hänsyn till vem du är, hur din kropp ser ut och hur du ska använda båten. Sist men inte minst kommer också frågan om hur mycket du är beredd att betala.

Prova och prova flera

Det finns på marknaden kajaker för alla upptänkliga ändamål och för de flesta kroppsbyggnader. Problemet är inte utbudet, utan att hitta rätt i det. Det finns inget annat sätt än att prova sig fram. Hyr och/eller låna så många olika kajaker du någonsin kan, innan du bestämmer dig för vilken du ska köpa. Ju bredare din erfarenhet är, desto större chans att du prickar rätt.

Att sitta skönt är viktigt

En sak som särskilt noga ska provas, är hur kajakens mått och egenskaper passar dig. Sitter du skönt? Når du det du behöver? Kommer du i och ur kajaken? Kan sits, svankstöd och pedaler/spännhult (fotstöd) justeras till din kropp? Nöj dig inte med en kort sittning, utan se till att du får tillbringa minst en timme i sitsen, helst en hel dag. Känns det fortfarande bra, har du antagligen hittat en bra passform.

Snacket då?

Folk pratar hit och dit om att den kajaken är ”snabbare” än den, osv. De flesta kan lugnt bortse från det pratet. Om en kajak går fort eller ej är för det första inte särskilt intressant, för det andra beror det till absolut övervägande delen på paddlaren.

Fakta om fart

Kajakernas faktiska skillnader i vågbildningsmotstånd och vattenfriktion (det är vad folk antagligen menar när de säger ”snabbhet”) är mycket liten vid normal paddelfart – skillnaden är dessutom inte åt det håll man kanske först tror! Paradoxalt nog ger långa och smala kajaker ofta lite större motstånd vid låga farter (runt 3 knop), jämfört med kortare och rundare kajaker. Det blir annorlunda vid maxfart (och då kan den långa smala kajaken komma bättre till sin rätt), men det är sällan intressant för turpaddlare. Att paddlaren subjektivt upplever en kajak som lättdriven och en annan som trög, beror mest på skillnader i hans/hennes dagsform, last, vindmotstånd osv.

Kajakens vikt

Kajakens vikt är intressant – när man ska lyfta den upp och ner på biltaket. På vattnet gör ett par kilo hit eller dit knappt märkbar skillnad för en turpaddlare. I valet mellan två i övrigt likvärdiga kajaker, där den tyngre är billigare, välj den tyngre och satsa pengarna på en riktigt bra och lätt paddel istället. Där gör nämligen vikten stor skillnad.

Ett skepp kommer lastat

Packvolym är bra att ha – om man vill kunna göra längre färder. Vill man inte det, kan man välja en mindre kajak. En kajak avsedd att bära stor packning kommer bäst till sin rätt när den är lastad, tom kan den kännas rätt vinglig.

Detaljerna spelar roll

När du börjar närma dig ett beslut och kanske har ringat in ett par båtar du är mycket intresserad av, titta då närmare på detaljerna. Verkar det rejält gjort? Är beslagen snyggt monterade? Om tillverkaren har fuskat med en så synlig sak som att montera beslagen, vad har han då gjort med det som inte syns? Är luckorna och skotten täta? Vänd båten ett par gånger i vattnet, så vet du!

Att testa själv är guld

Läs kajaktester med stor skepsis, se dem som i bästa fall sammanställningar av tekniska fakta, priser etc. Omdömena kan du sannolikt lämna därhän, de gäller bara för testpersonen. Detsamma gäller vänners och entusiastiska kajakförsäljares goda råd: Lyssna på dem, men intala dig hela tiden att du själv måste välja den båt som passar just dig.

Lycka till med ditt testande och ditt kajakköp!

Skrivet av Jens Marklund, som har copyright på texten.

Back To Top