Tjörns kajakklubbs program för 2018 (och början av 2019) för klubbens aktiviteter. Det är bara att skriva in dem i din almanacka och anmäla dig efter behag. Du är väl redan medlem? Bli det genast annars, kostar bara 100 kr livet ut!
OBS att ändringar kan göras under säsongen så titta gärna in på sidan regelbundet. Missa inte heller medlemmarnas spontan-arrangerade turer utöver ”officiella” programmet – du hittar dem på facebooksidan.
Letar du efter 2019 års program? Det publiceras efter årsmötet då det också fastställs. Hoppas du kommer och har förslag och önskemål om turer!
Januari 2019
19-20 januari Tillverka en grönlandspaddel
Vi ordnar en tvådagskurs hos Andi Röder där vi tillverkar en egen grönlandspaddel.
Grönlandspaddeln har på senare tid blivit populär bland kajakpaddlare för att den är lätt, enkel att använda och mycket mångsidig. Och den är lätt att tillverka själv!
Alla deltagare får var sitt limmat paddelämne i gran eller furu att utgå från. Vi markerar önskad dimension och grovsågar ämnet på bandsåg och handhyvlar sedan till önskad tjocklek och form. Därefter sandpappras paddeln som sen är färdig att ytbehandlas. På grund av torktiden kommer vi inte hinna ytbehandla under kursen, men vi pratar om olika metoder och dess för- och nackdelar.
Pris 900 kr för en tvådagarskurs.
Anmälan: jette@jette.se
Februari
21 februari 2019 – Årsmöte med föredrag
Vi kryddar årsmötet med ett spännande föredrag av Holger Bernhardsson från Lysekil. Holger har besökt både Grönland och Svalbard ett flertal gånger och berättar med inlevelse och glöd om sina upplevelser. Kom med på årsmötet och umgås med nya och gamla kajakvänner! Det är ikväll vi spikar programmet för 2019 års paddling och självklart ska det bli det bästa någonsinn 🙂
Vi håller till på Segelsällskapet Stenungsund, Stenunge allé 7. Stenungsund och startar kl. klockan 18.00
Fika kommer att finnas till självkostnadspris. Anmäl dig till tjornkajak@yahoo.com så vi vet hur mycket fika vi ska förbereda.
Anmälan via e-post tjornkajak@yahoo.com.
Varmt välkomna!
______________________________________________________________
PADDLINGAR SOM REDAN ÄGT RUM 2018
Mars
11 mars Paddling med nysnickrade grönlandspaddlar och koll av utrustning
Gänget som snickrat grönlandspaddlar i vinter vill testa sina alster. Vi lägger i vid Hawaii (badplatsen på stenungsön) kl 11 på söndag.
Thomas Steindahl är där lite innan och drar igång en lägereld, ta gärna med lite ved om ni har. Thomas tar med gulaschsoppa (köpevarianten på burk) till de som vill ha, till självkostnadspris, så kan vi värma oss och få något varmt att äta efter paddlingen (ta med matkåsor och bestick).
Thomas föreslår också att detta är ett bra tillfälle att kika på varandras vinterutrustning. Vad har man på sig egentligen när man är ute?
För och nackdelar med olika torrdräkter, handskar…, hur gör man när man går iland för fika under en vinterpaddling, för att hålla värmen? Ta gärna med er den utrustning ni har hemma (ifall ni har flera modeller eller så) så kan vi jämföra.
Som vanligt är det en ledarlös paddling. Välkomna!
Anmälan: Anmäl dig genom facebook då det är kort förvarning här.
17 mars Dagspaddling från Nösund
Paddling från Nösund och mot Hälleviksstrand, Mollösund eller Stigfjorden, lite beroende på väder. Vi avslutar med lunch på Nösunds värdshus.
Max 20 deltagare, principen ”Först till kvarn…” gäller.
Samordnare: Anna Persson
Anmälan: tjornkajak@yahooo.com
April
7 april Vårpaddling med god gärning – inställd pga för få anmälda 🙁 Vi försöker med nytt datum senare.
Vi paddlar i vår vackra skärgård och gör också en god gärning och plockar skräp i en av vikarna, som sedan hämtas av Renkust.se. Vi använder och förevisar ”Strandstädarkartan”, en webtjänst som gör det möjligt för alla att delta i sådant arbete, när som helst. När vi är många hinner vi plocka upp en hel del på en stund/timme. Inget maxantal för deltagande, kom så många som möjligt!.
Samordnare och anmälan: Ulrika och Jens Marklund, som också ordnar säckarna för städning.
Anmälan: Jens, telefon/SMS 0766-353 601, e-post tjornkajak@yahoo.com
28-29 april Gourmetpaddling Havstenssund
Vi bor i Grebbestad och paddlar från Havstenssund där vi hittar skyddade vatten. Vi avslutar paddlingen med gemensam matlagning på vandrarhemmet i Grebbestad. De som vill kan paddla även söndagen.
Max 20 deltagare, principen ”Först till kvarn…” gäller.
Samordnare och anmälan: Jette Gustafsson.
Anmälan: jette@jette.se
Maj
4-6 maj – Helgkurs för äventyrsfilmare – inställd pga för få anmälda 🙁
Om du är intresserad av att vi ska hitta ett annat tillfälle så hör av dig till jette@jette.se så kan vi jobba på rätt datum.
Vill du blir bättre på att filma,förstå vinklar och editera när du filmar? Vi har skräddarsytt en helgkurs tillsammans med Molkoms folkghögskola.
Den här kortkursen vänder sig till dig vill skildra dina äventyr för andra på ett intressant och tilltalande sätt i kortfilmsformat. Du har redan lite erfarenhet av att göra film och att klippa, vi ska bygga på dina grunder så att du kommer att kunna skapa intressanta berättelser som du kan visa för alla.
Fredag 4 maj
Ankomst fredag eftermiddag middag 16:30
Lektion i retorik och dramaturgi 17:30 till 21:00
Lördag 5 maj
Frukost 08:00 till 09:00
Lektion i bildspråk, ljud och musik i filmer 09:00 till 12:00 med avbrott för kaffe
Lunch 12:00 till 13:00
Lektion i kamerateknik / exponering osv och format 13:00 till 16:30 med avbrott för kaffe
Middag 16:30 till 17:30
Söndag 6 maj
Frukost 08:00 till 09:00
Lektion / teori om flygfoto osv. 09:00 till 12:00 Lunch och avslutning 12:00 till 13:00
Kostnader (bygger på att det är minst 10 och max 15 deltagare) Kurskostnad. 1500:-
Boende inklusive lakan två nätter, 660:-
Mat 1200:-
Summa 3360:- Ink Moms
Anmäl dig till Jette Gustafsson jette@jette.se
Vi kommer att rikta oss till fler än bara vår förening, så om du vill med anmäl dig direkt.
10-13 maj Kr.Him-paddling, tillsammans med KLP
I år år det vår tur att arrangera. Vi ställer in siktet på Koster.
Max 20 deltagare, principen ”Först till kvarn…” gäller.
Samordnare och anmälan: Göran Spaak
Anmälan: tjornkajak@yahoo.com
25-27 maj Paddling & vandring vid Kullaberg med Helsingborgskanotisterna
Vi fortsätter den trevliga samvaron med Helsingborgskanotiserna och de har bjudit in oss till deras klubbpaddling vid Kullaberg som innebär paddling, vandring och grottvandring vid Kullaberg med gemensamt boende på Örestrand i Strandbaden.
På Örestrand kan man tälta, bo på vandrarhem eller hotell. Det finns pentry och kök där man kan göra frukost och förbereda lunch. Men man kan också med fördel lyxa till det och boka frukostbuffé för 90 kr. Vi har tillgång till omklädningsrum och gemensam bastu. Mer info: www.orestrand.se
Fredag: Samling/drop in under eftermiddag/kväll. Gemensam paddling (solnedgång) för de som vill och hinner, direkt utanför Örestrand. På kvällen kör de som vill in till Höganäs och äter på Garage, men man kan också hänga kvar på Örestrand.
Lördag: Heldagspaddling vid Kullaberg. Kullen är en fantastisk paddling, men hårt utsatt för vind, så vädret får avgöra vilken sida vi paddlar vid. Vi kan dela upp oss i grupper om några känner att de kan ta ett tuffare väder.
Lördag kväll: Vi äter en gemensam buffé med dessert på Örestrand (195 kr, betalas på plats). Dryck, även öl och vin, finns att köpa.
Söndag:
- Alt 1:(Fullbokat) Grottvandring på Kullen med Per Löthner som guidar vid grottorna. Per är en mycket erfaren guide på Kullaberg. Du ska ha bra vandringsskor med bra grepp, ficklampa/pannlampa och lämpliga byxor för vandring och enklare klättring (jeans funkar inte). Max antal 20 st.
- Alt 2: Spännande vandring på vackra Kullaberg med omgivningar. Bra vandringsskor. Cia Zettersten visar vägen.
Vi ser till vara klara till 14.00 så att alla hinner hem i tid.
Boende: Var och en bokar sitt boende genom att maila Örestrand på info(at)orestrand.se eller ringa 042–34 00 76. Meddela att du ingår i vår Kajakträff.
Du kan välja på:
- Boka tältplats. 195 kr per tält och natt.
- Boka en säng i vandrahemmet. Fyrbäddsrum med toalett i korridoren.
Vi har bokat 2 x 4 bäddar för kvinnor och 2 x 4 bäddar för män samt 1 x 4 bäddar i mixat rum. Först till kvarn. Dessa platser kan man boka fram till den 20 april. Pris 150 kr per natt. Du kan lägga till lakan/handdukar för 100:-/set. - Trestjärnigt hotellrum (frukostbuffé ingår). Enkelrum 895:-, dubbelrum 1 095:-, dubbelrum med extrabädd 1 295:-Vandrarhem.
- Gå ihop två personer och boka eget rum med wc på rummet för 450:-/natt. Ni kan lägga till lakan/handdukar för 100:-/set.
Du kan, när du bokar boendet, även lägga till frukost för 90 kr, alternativt att du själv fixar frukost i köket.
Var och en tar med lunch till lördag och söndag.
När du har bokat ditt boende så meddela oss även på tjornkajak@yahoo.com att du vill vara med så vi vet hur många vi blir. Fint om du då inkluderar följande info:
- Är med på middagen på lördag och om du har någon specialkost.
- Meddela när du beräknar komma på fredagen. (Du kan också välja att bara vara med på delar av arrangemanget.)
- Dessutom vill vi veta om du är en avancerad paddlare eller nybörjare och om du vill vara med på grottvandringen som innebär lite klättring och ganska tuff terräng (max 20 deltagare) eller vill vandra ”vanligt”.
Anmälan är bindande och det gäller även boendet. Både paddling och vandring är ”kompisturer”, dvs. alla är med på egen risk och eget ansvar. Vi kan dela upp oss i olika avancerade grupper och kommunicerar detta tydligt med varandra.
Samordnare med Helsingborgskanotiserna: Jette Gustafsson
Anmälan: tjornkajak @ yahoo.com
Juni
15-17 juni Paddling kring Stora Kornö
Skärgården kring Stora Kornö. Ut fredagskväll och hem söndag. Boende i tält på Bläckhall. Ön ligger nära land så det går att ansluta lördag morgon för den som vill, och även att vara med på dagspaddling istället för att övernatta. Kornöarkipelagen är vacker och här finns både skyddad paddling och paddling längst ut mot öppen horisont. Stora och Lilla Kornö är också värda en promenad om vi vill det – här finns nog Bohusläns mest genuina ösamhällen.
Max 20 deltagare, principen ”Först till kvarn…” gäller.
Anmälan: anette@affarsnyttigwebb.se
22-24 juni Midsommar DeLuxe
Varför ändra ett vinnande koncept? Vi firar midsommar på än så länge obestämd plats, med vissa trevliga tillbehör och överraskningar. Max 20 deltagare, principen ”Först till kvarn…” gäller.
Anmälan: Robin, telefon/SMS 0709-186 645, e-post robindalof@hotmail.com
29 juni – 1 juli – Valöträffen
Tips – Valöträffen är en trevlig träff. Läs mer här https://www.gkf.info/index.php/valoetraeffen
Augusti
4-5 augusti Paddling med övernattning vid Bassholmen
I skyddade vatten kring Bassholmen paddlar vi och hittar en trevlig övernattningplats. Turen planeras av Rayne Månsson.
Max 20 deltagare, principen ”Först till kvarn…” gäller.
Anmälan: sker till jette@jette.se.
25-26 augusti Stockenträffen med grupptur
En numera välkänd träff, där vi är arrangör tillsammans med campingen. Ett hundratal paddlare träffas och trivs i vatten som har något för alla. Träffen är gratis och Tjörns kajakklubb arrangerar gruppaddling för de som vill delta, på lördagen. Gratis, dock anmälan senast dagen före. Syftet är social och njutbar upplevelse, som ska hjälpa nya att komma in i kajakgemenskapen. Blir vi många, delar vi upp oss i flera grupper. Inget maxantal. Här anmäler du dig till att paddla.
Fint om flera medlemmar erbjuder sig att vara ledare så kan vi dela upp grupper efter nivåer. Du som är intresserad av att leda på ett lättsamt sätt tillsammans med erfarna ledare, hör av dig till jette@jette.se
September
15-16 september Strömstad skärgård
Strömstads skärgård Paddling med övernattning – OBS det går utmärkt att vara med och paddla hem och göra det till en dagstur också. Obs, ej till Koster, utan Strömstads skärgård. Tony Neid leder.
Max 20 deltagare, principen ”Först till kvarn…” gäller.
Anmälan: tony.d@live.se
21-23 september – Dyrön med Helsingborgskanotiserna
Paddelhelg med Helsingborgskanotisterna. Vi bor på Dyrön inomhus. 20 bäddar finns i våningssängar.
Vi paddlar ut från Kårevik på fredag kväll, bastar på kvällen och om vädret tillåter så paddlar vi runt/till Marstrand på lördagen. Alternativ vid dåligt väder är vandringsleden runt Dyrön och en paddling till Åstol på söndagen.
Boende kostar 500 kr per person för 2 nätter. Bastu 50 kr per person.
Det finns kök i boendet och vi tänker oss någon form av gemensam middag. Det bestämmer vi senare.
Max 20 deltagare, vi reserverar 10 platser till Helsingborgskanotisterna och därefter gäller principen ”Först till kvarn…”. Fullbokat! Vi upprättar väntelista för de som anmäler sig från nu och framåt.
Anmälan: tjornkajak@yahoo.com och swisha 550 kr till Christina Carlsson 0705-36 00 97.
Oktober
20-21 oktober – Sotenäs
Vi har bokat rum på Ramsviks övergård – Ramsvikslandet vid Sotekanalen för en liten grupp (fanns ej mer plats=). Vi paddlar i närområdet och umgås på kvällen, kanske lagar vi mat tillsammans, det bestämmer vi när gruppen formerat sig.
Priset för övernattning i 3bäddsrum blir 250-350 kr beroende på uppslutning. Bindande bokning efter 10 oktober.
Principen ”Först till kvarn…” gäller. Ett fåtal platser finns fortfarande kvar. Varmt välkomna!!!!
Anmälan: önskas på mail till jette@jette.se.
November
11 november Insjöpaddling i Ömmern
Följ med på en dagspaddling på Ömmern, en sjö som har många gömställen där man kan vara helt ensam även på sommaren. Sandstränder perfekta för kajaklandning finns det gott om i denna sjö.
Ange Svensson leder oss genom sina hemmavatten. Samling kl 09.30 vid OK Q8 i Partille.
Principen ”Först till kvarn…” gäller. Varmt välkomna!!!!
Anmälan: önskas på mail till – agneipartille@live.se
17-18 november Tillverka en grönlandspaddel
Vi ordnar en tvådagskurs hos Andi Röder där vi tillverkar en egen grönlandspaddel.
Grönlandspaddeln har på senare tid blivit populär bland kajakpaddlare för att den är lätt, enkel att använda och mycket mångsidig. Och den är lätt att tillverka själv!
Alla deltagare får var sitt limmat paddelämne i gran eller furu att utgå från. Vi markerar önskad dimension och grovsågar ämnet på bandsåg och handhyvlar sedan till önskad tjocklek och form. Därefter sandpappras paddeln som sen är färdig att ytbehandlas. På grund av torktiden kommer vi inte hinna ytbehandla under kursen, men vi pratar om olika metoder och dess för- och nackdelar.
Pris 900 kr för en tvådagarskurs.
Anmälan: jette@jette.se
December
13 december Lussepaddling med GKF i Göteborgs vallgrav
Den som är sugen på att pimpa sin kajak med belysning och mys kan glädja sig åt att Göteborgs Kanotförening har bjudit oss att delta i deras årliga Luciapaddling från Saltholmen in till vallgraven. Här kommer info från GKF om kvällen:
Väder- och isläge och annat kan göra att vi ändrar grundplanen nedan i sista stund, då uppdaterar vi här.
Vi samlas vid Säveåns utlopp i Göta älv, vid Tingstads Företagsbutiks parkering, Marieholmsgatan 1. GKF kör från Långedrag 17.30 så sjöklara 18.00 är lämpligt.
Vi sjösätter vid åkanten och paddlar utmed Marieholmskajen till Stora Hamnkanalen där vi paddlar in i Vallgraven och fortsätter hela vägen ut till ”Osthyveln”/Stenpiren. Där vänder vi och paddlar Vallgraven tillbaka, ut i älven vid Stora Hamnkanalen till Säveån och kajakvagnen.
Där intar vi medhavd glögg – fika . . . ”after-paddling-fika” tillsammans med Tjörns KK.
Vi räknar med att vara tillbaka på Saltholmen mellan klockan nio och tio.
Ingen antalsgräns – ju fler ju roligare! Vill du följa med så skicka mail till jette@jette.se.
15 december Glöggpaddling – midvinternattens köld är inte sådär jättehård …
Vår traditionella glöggpaddling – ladda termosarna och kakburkarna igen. Vi börjar även i år vid badplatsen i Tjörns huvudstad, Skärhamn. Ta även fram dina varmaste kläder, för denna paddling brukar bli kylslagen – men mysig!
Sjöklara kl 10.00 och beräknad återkomst kl 15.00. Ingen antalsgräns.
Anmälan: Robin, telefon/SMS 0709-186 645, e-post robindalof@hotmail.com